Ze reikten tot in de tweede divisie. Ze werden de ‘gouden generatie’ genoemd. Een groot deel ervan is terug bij het volleybalteam van Setash in Huissen.

Veertien jaar. Zo lang had Sander Beikes (37) geen volleybal meer aangeraakt. Ja, hooguit om er met zijn zoontjes Yannick en Kay mee te voetballen.

,,Ik stopte destijds bij Setash omdat ik vlak voor het seizoen naar Nieuw-Zeeland ging voor een rondreis van drie maanden. En daarna begon ik aan een baan waardoor trainen niet mogelijk was”, aldus de meester in de rechten, die er geen warme herinnering aan overhield. ,,Het was wel balen dat na mijn vertrek het hele team leegliep.”

Dat team werd de ‘gouden generatie’ genoemd, met verder onder meer Bas Pauwelsen, Egon Baars, Wido Veldkamp en Tijs Abeling. ,,We speelden toen tweede divisie. Tijs heeft zelfs nog eredivisie gespeeld, bij Orion. Setash was toen een kweekvijver voor andere clubs. Ook bij de dames, die speelden toen eerste divisie.”

De jongens van toen zijn nu mannen, met beste banen en goede gezinnen. En dan is Beikes’ partner ook nog eens heel druk bezet, want gynaecologe. ,,Het is soms aardig hectisch thuis, maar nu onze zoontjes wat ouder zijn, is er ietsjes meer structuur en rust. En toen dacht ik, ‘ik zou best wel weer eens een balletje kunnen gaan slaan’.”

Zo verging het zijn voormalig teamgenoten ook ongeveer, et voilà: de hereniging was geboren. ,,Egon en Wido waren vorig jaar al begonnen en ze hebben Tijs en mij er begin dit jaar bij gevraagd. Ik heb in mei meegetraind en dat ging wel lekker. Verder doe ik aan hardlopen en kickboksen, dus ik ben fit”, aldus de Huissenaar die in Arnhem woont.

300 jaar

De eerste trainingen met zijn ‘nieuwe’ team zitten er al op. ,,Een mooie mix van oud en jong. Zelfs André Noyens is er bij, die volleybalde toen ik nog speelde al 300 jaar of zo. Maar hij is nog goed man.”

Beikes lachend: ,,Al die hulpstukken die uit de tassen komen! Een boel spelers hebben door de sport behoorlijk geleden. De training viel me voor mezelf niet tegen, het niveau van de anderen zeker ook niet.”

Met de nieuwe Huissense trainer Maarten Hanekamp (zie kader) gaan de volleyballers van Setash de eerste klasse in. ,,Bovenin mee draaien moet kunnen. Al is een kampioenschap niet echt een doel. Vooral lekker ballen. En met heel veel plezier spelen.”

Waarbij Beikes mijmert. ,,Qua plezier en gezelligheid heb ik er wel alles uitgehaald, maar op sportief vlak niet. Spijt is een groot woord, maar ik had aanbiedingen van eredivisieclubs en had achteraf wel willen zien wat mijn plafond was. Maar ik koos toen voor Setash, omdat het plezier me weer waard was. En nu weer, ja.”